Turtips!

Det händer ganska ofta att jag får frågor om tips på olika turer i området vilket jag uppskattar. Självfallet besvarar jag alla mail men jag tänkte samla några av mina tips här som ni kan ha som inspiration...

OBS! Ni får gärna nyttja stugorna dagtid eller i nödfall men de är ej avsedda för att använda för planerad övernattning. En av anledningarna är att de tyvärr har använts som organiserat gratisboende vilket ju inte är meningen. Läs mer här: Vad gäller för raststugorna.

Tips på dagsturer på fjället

Östfjällsstugan

Jag kan inte låta bli men det här är nog faktiskt favoritturen. Enkel att gå och asfalterad upp till Köarskarsfjällets vindskydd vilket gör att den passar även för små barn samt de med rullstolar och barnvagnar. Vidare norrut är leden grusad och enkel att gå men ganska nära Östfjällsstugan har man byggt en trappa för att komma runt problemen med erosion på stigen. 8 kilometer ToR.

Stensjön

Det finns flera vägar att ta för denna utflykt. Enklast och lättast är att ta 8-stolsliften upp till Snögubben (pris för liftkort tillkommer). Från Snögubben är det spångat mot Hemfjällets topp och lätt att gå. Passar stora som små. om man vill och orkar kan man fortsätta upp till Hemfjällets topp där man belönas med underbar utsikt.

Man kan även gå från Experium och gå Kari Traa-leden upp. Ett annat alternativ är att gå via Sälfjällstangen och då parkerar man vid Appetito eller Gammelgården. Vänligen respektera att vägen upp i Sälfjällstangen är privat väg.

Storfjällsgraven

Start från Snögubben och så följer man den grusade och spångade stigen söderut mot Apotekarstugan. Här övergår stigen i vanlig fjällstig och blir både lerig och stenig. Inga problem för de flesta. Stigen går sedan ihop med leden som kommer från Högfjällshotellet och snirklar sig ner mot Storfjällsgraven där det passar bra med en rast. Stängd sommartid. Tillbaka samma väg.

Man kan även starta vid Högfjällshotellet och följa de gula ledkryssen upp till pasströskeln i Storfjällsgraven. Här viker en gulkryssad led av åt höger (västerut) upp på Storfjällets topp. Lång stigning men utsikten blir bättre och bättre ju högre upp man kommer. Förbi toppen och vidare mot skidbackarna. Materielvägen ner längs kanten av skidbackan till utgångspunkten.

Flatfjället - Lördagsgraven

Start från många olika ställen men ett alternativ kan vara från Gruven och så gå österut tills stigen upp mot Flatfjällets topp viker av. Lätt att gå men uppför hela tiden. Uppe vid telemasten har vi fin utsikt åt de flesta håll. Fortsätt sedan rakt österut på lättgångna moss- och ljungheder ner i Lördagsgraven. Stigen finns för det mesta på den östra sidan och den följer ni ner till det stora ledkorset där sex olika stigar leder åt olika håll. Vik höger (västerut) tillbaka till utgångspunkten.

Hemfjällstangen - Mellanfjällsstugan - Hemfjällstangen

Trevlig tur som är bra för barn. Man får gå på mycket spång vilket är lite enformigt men lätt att gå.

Hemfjällstangen - Båthåtjärn - Hemfjällstangen

Från Hemfjällstangen går man österut. Lite stenigt i början och det kan vara rejält lerigt här om det är blött. Fina vyer vid Båthåtjärnen.

Tips på flerdagsturer

1,5 dag - söder om fjällvägen

Start från Sälens Fjällkyrka. Där viker ni mot Storfjällsgraven och följer leden upp i passet fram till Storfjällsgraven. Fortsätt söderut längs leden som gör en tvär böj österut och så fram till Hemfjällsstugan.

Vik höger genom ravinen och ner till Mellanfjällsstugan. Vidare söderut längs leden i riktning mot Hemfjällstangen men 500 meter efter Mellanfjällsstugan viker ni av österut i riktning Fjälltjärnarna. Här finns en stig som numera är riven om jag minns rätt (spängerna över myren är borttagna), men om ni ser på kartan kan man gå mellan de två myrarna och finna på stigen efteråt upp till Fjälltjärnarna. Här uppe passar det bra med övernattning.

Dag 2 fortsätter ni norrut längs Hemfjället, förbi toppen och förbi Stensjön bort till Snögubben (restaurangen ovanför liften). Fortsätt en kort bit på grusvägen och vik sedan söderut mot Storfjällsgraven fram till Apotekarstugan. Där viker ni höger ner mot Sälens Fjällkyrka igen.

1,5 dag - norr om fjällvägen

Start från Högfjällshotellet (parkering vid ICA Toppen) och följ den asfalterade leden norrut. Efter en dryg kilometer korsar leden från Köarskär och den följer vi västerut en bra bit tills det stora ledskiljet (sex olika stigar) ungefär rakt söder om Lördagsgraven. Där viker ni vänster ner mot Gusjösätern till leden upp mot Flatfjället börjar. Fin vandring upp till Flatfjällets topp vid telemasten.

Därefter fri vandring rakt österut ner i Lördagsgraven med småtjärnar och utsikt både norrut och söderut. En höjdare i mitt tycke och borde vara perfekt för övernattning.

Dag 2 Fortsätter ni söderut en bit ner mot det stora ledskiljet igen, viker österut fram till Östfjällsstugan där en rast passar fint vid tjärnen. Eller så har ni orkat gå hela vägen hit dagen innan! Sista biten är söderut ner mot Högfjällshotellet igen med solen i ansiktet.

3 dagar - "den klassiska helgturen"

Dag 1 Start från Högfjällshotellet (parkering vid ICA Toppen) och följ den asfalterade leden norrut upp till vindskyddet. Fortsätt norrut till Östfjällsstugan. Antingen slår ni läger i närheten här eller fortsätter västerut fram till nästa ledskilje och så upp över Källfjället ner mot Källfjällets fäbodar.

Dag 2 Fortsätt västerut förbi Synddalens fäbod och bort till Kläppenskjulet. Därefter norrut uppför Synddalskläppen och Lägerdalsfjället och ner till Kruggbäcken. Vik norrut i dalen bort till Närfjällsstugan.

Dag 3 Följ Kungsleden vidare norrut fram till ledskiljet mellan Västra och östra Granfjället. Vik västerut fram mot skidbacken 'Mormors störtlopp" och följ de gula ledkryssen ner till de röda husen. oBS! Här måste ni kolla att bussen går tillbaka mot Högfjällshotellet och vilken tid. Busshållplatsen finns utanför ICA Stöten.

4 dagar - lite kortare...

Mitt förslag här är att ni startar vid Högfjällshotellet och går norrut till Östfjällsstugan första kvällen.

Dag 2 går ni vidare över Källfjället till raststugan, viker vänster förbi Synddalens fäbod och bort till Kläppenskjulet. Så fortsätter ni över Synddalskläppen och Lägerdalsfjället bort till Närfjällsstugan. Här är det ont om vatten så det måste ni ta med er från Kruggbäcken.

Dag 3 viker ni söderut över Stor-Närfjällets topp, viker söderut rakt ner till Tandådalen. över fjällvägen och fortsätter på stigen runt Västra Kalvens västra sida ner förbi Lindalens fäbod fram mot Kvillkojan.

Dag 4 går ni från Kvillkojan och tillbaka upp mot Högfjällshotellet igen.

Så här skulle denna tur kunna se ut: Länk till Eniro

4-5 dagar - för de som vill gå riktigt långt...

Dag 1 startar ni vid Högfjällshotellet och går norrut förbi Östfjällsstugan och vidare bort mot Källfjället, antingen på sluttningen ovanför fäbodarna eller väster om raststugan.

Dag 2 går ni vidare norrut förbi Källfjällets fäbodar över öjskogsfjället och ner till öjskogsfjällstäkten, vik därefter vänster och följ Syndån i Syndalens botten bort till Synddalens fäbod och västerut till Kläppenskjulet. Fortsätt norrut över Synddalskläppen och Lägerdalsfjället. Passa på att ta vatten i Kruggbäcken innan ni fortsätter till Närfjällsstugan.

Ett lite kortare och flackare alternativ är att från öjskogsfjällstäkten följa skogsbilvägarna åt nordväst och gå genom den stiglösa dalen åsskogen bort mot Närfjällsstugan. Det finns enbart djurstigar här så kompass och tålamod behövs. Blir betydligt mer vandring på skogsbilvägar också.

Dag 3 viker ni söderut, antingen över Stor-Närfjällets topp, eller längs leden öster om toppen och viker söderut rakt ner till Tandådalen. Strax efter ni har korsat Stora Tandån innen i Tandådalen viker ni höger på stigen (spängerna kan vara rivna) eller höger på Fjällsåsvägen fram till Hundfjällets skidanläggning. Gå uppför grusvägen som skruvar sig uppför backen mot toppstugan Lyktan och fortsätt åt sydost förbi liften. Fortsätt förbi Hundfjällets topp och ner till Kvillkojan. Lite beroende på väder och ork tar ni här eller framöver.

Dag 4 går ni från Kvillkojan och kan välja minst två alternativ. Antingen gå direkt tillbaka upp mot Högfjällshotellet igen eller fortsätt söderut till Vålbrändan, vik österut längs stigen förbi Mornässäterstugan och bort till Mellanfjällsstugan. Gå norrut till Hemfjällsstugan och vidare norrute i passet mellan Mellanfjället och Hemfjället ner till Apotekarstugan och tillbaka till utgångspunkten.

Den här turen kan självfallet byggas på med svängen förbi Skogsäterstugan och en runda uppe på Västra och östra Granfjället om man vill få ännu mer uppe på fjället.

Om jag inte vill gå på fjället - några tips?

Oj, det finns mängder av tips kan jag lova. Har du mina böcker hittar du väldigt många där, men ett urval kommer här...

Högfjällshotellet - Kvillkojan

Start nedanför Högfjällshotellet och gå västerut i liftgatan. Vid foten av östra Kalven visar skyltar och några broar stigen som leder ner i Kvilldalen. Efter några kilometers trevlig vandring når vi Kvillkojan. Samma väg tillbaka.

Kalven Runt

Start i Tandådalen och så går man motsols mot Kalvtjärn. Här kan det vara lite bökigt att hitta starten av leden då man har byggt om. Leden kan vara väldigt blöt och det saknas lite spänger de första 2 kilometrarna. Lättvandrat vid sidan av Kalvtjärn med fina rastställen. Turen blir bättre och bättre ju längre man går, framförallt kanske vid broarna på den södra sidan.

En avstickare till Lindalens fäbod är också trevlig. Var uppmärksam på att följa stigen för ledkryssen visar vinterleden och när man kommer fram till östra Tandådalen tar leden "slut". Här behöver ni använda kartan för att hitta rätt väg tillbaka för att undvika att gå längs fjällvägen. Bitvis blött på slutet...

Nymon - Støa kanal - Flersjøen

I Støa på den norska sidan finns mängder av fina turer att göra som passar alla väder. Ett alternativ är att starta i Nymon, gå västerut till Våtdalsröset, följa gränsgatan några hundra meter söderut till grusvägen, vika höger in i Norge fram till Sagmodammen. Efter dammbron viker man vänster och följer de blåmarkerade stolparna. Efter någon kilometer kommer man fram till det södra timmerspelet vid Støa Kanal. Här passar en rast utmärkt.

Följ sedan den blåmarkerade leden förbi Kråkeggdammen och upp på åsarna mellan Flersjøen och Storsjøen. Här finns det många fina platser att stanna till och njuta. åsen sjunker efter någon kilometer och man kan ta sig över till den andra sidan av Storsjøbrynnet med en linflotte till ljørkojan på den andra sidan. Samma väg tillbaka.

Vill man bara gå över åsarna kan man parkera vid den fd fotbollsplanen eller längs vägen nära Kråkeggdammen.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!