Vandring på vintern
Författaren vid Støa Grendehus en kall januaridag. Foto: Mikael Stenelund

Att ge sig ut och fjällvandra i naturen på vintern är kanske inte det första man tänker på, men är något som jag absolut kan rekommendera. Vattentäta och halkfria skor är ett 'måste', t.ex kängor. Dessutom överdragsbyxor så att man inte får snö i skorna. Ett par lager kläder med vindtät jacka, handskar och mössa.

Var ska man då gå?

Först och främst är lederna på vintern främst till för skidåkare, både utför och på tvären. Dessutom finns det många skoterleder och i en hel del fall kompisleder där man ska samsas. Jag kan tycka att som vandrare får vi kanske hålla oss undan lite mer eftersom vi inte är i vårt rätta element.

Med det sagt så finns det främst två alternativ; dels de plogade vintervägarna och dels ute på kalfjället.

Ett alternativ som jag har provat är att gå med snöskor. De är ett slags ram som man fäster på kängorna för att kunna sprida ut kroppsvikten över en större yta, framförallt på pudersnö, så att man inte sjunker ner. Jag ska dock erkänna att jag inte har gjort det i Sälenfjällen men de barblåsta vidderna brukar kunna ge ett hårt och stabilt underlag. Andra som jag har sett har gett sig ut längs den asfalterade leden till till Köarskarsfjället men även från Snögubben bort mot Stensjön.

De plogade vintervägarna blir det mer naturliga valet och här har vi mängder av alternativ; Sälens by, Lindvallen, Gubbmyren, Sälfjällstangen, Högfjällsbyarna, Tandådalen, Hundfjället, Närsjön och Stöten. Jag lär återkomma med tips här inom kort. Men, varför inte passa på och ta en tur där man inte går så ofta?

RÖRBÄCKSNÄS

Jag skulle absolut rekommendera en tur i och runt Rörbäcksnäs. En del plogade vägar att gå och möjlighet till både affär och restaurang (kolla öppettiderna först!). Men, det är svårt att få till en rundtur utan att bege sig ut i oplogad terräng.

GRÄNSBO-FLERMOEN

Sedan vill jag slå ett slag för Gränsbo-Flermoen. Lugnt och stilla men trivsamt och möjligt att ta ett par trevliga rundturer. Ett alternativ är att starta i Gränsbo och gå in i Norge, vid skylten Flermoen 0,2 svänger du vänster fram till platsen för den fd affären. En bensinpump visar platsen. Vik höger längs den gamla vägen bort till 'Bygningen', det äldre större huset. Lite beroende på hur det är plogat kan man få ihop en hel del vandringsbart. Vänd sedan tillbaka till den fd affären och fortsätt rakt fram mot gränsen. Det kan vara lite bökigt att passera gränsen men med några kliv så går det bra.

ØSTBY

Fortsätter vi in i Norge så är en tur både i Nesvollberget och i Østby riktigt trevliga. Framförallt i Østby kan man få en ganska lång och trevlig rundtur med möjlighet till affär och restaurang vissa tider. Starta vid Kjølen hotell och gå ut mot rv 25. Följ riksvägen åt höger (Trysil) och sväng sedan höger vid den västra infarten. Fin vandring längs gamla vägen tillbaka till utgångspunkten. Här finns både affär och restaurang (kolla öppettider!)


Vid COOP i Ljørdalen i februari 2013

LJØRDALEN

Längre norrut går det att få till ett par långa sköna turer i Ljørdalen, dels nere i byn men även uppe vid Fulufjellet Alpinsenter. Det senare alternativet ger ju även lite fjällvandringskänsla med fina vyer men man är begränsad till att gå mellan den nedre liftstationen och så upp längs huvudvägen till hytteområdet. Tillbaka samma väg.

Det finns betydligt fler alternativ nere i Ljørdalen. Några alternativ som jag har provat är
1) Starta från skolan och gå norrut mot skåret i 1,3 km. Sväng höger mot Moen. Följ vägen och få en fin vy över hängbron och Särnvadet. Fortsätt framåt till du kommet ut på stora vägen mot skåret igen, vid den södra infarten till Moen. Tillbaka till utgångspunkten. (Totalt knappt 3 km)

2) Starta vid COOP i Ljørdalen. Gå längs vägen mot Støa (sydost) och sväng vänster efter kyrkan in på Litlfossvegen. Gå över bron fram till Østsidevegen. Den här delen kan vara oplogad. Sväng höger fram till Ljøratunet och sväng höger igen över Storfossbrua. Ute vid Støavegen igen svänger du höger tillbaka till utgångspunkten. (Totalt cirka 2,2 km)


Støa kanal en januaridag. Cirka -24 grader

STØA

1) Starta vid fd affären (nu skoterservice) och följ skyltarna mot Støa kanal. Det är oplogat men relativt lätt att gå. Se upp så du inte går i längdskidspåren som brukar vara dragna här. Intressant att se Støa kanal på vintern. Sväng höger vid kanalen och följ skidspåret (bredvid skidspåret!). Här ute på myrarna brukar det kunna vara riktiga kallhål. Sväng höger upp mot Grendehuset och så tillbaka mot utgångspunkten.

2) Starta vid fd affären och följ rv 25 mot Sverige. Sväng höger vid Sagmovegen och följ den fram till Sagmodammen. Gå inte över dammbron utan följ stigen som är blåmarkerad söderut mot Støa kanal. Även om det är mycket snö så brukar den vara ganska tilltryckt och ganska lätt att gå. Fortsätt längs de blå markeringarna fram till Støa kanal. Vik sedan höger mot utgångspunkten.

GRUNDFORSEN

Parkering på Stöten Camping. Passa gärna på att köpa en kaffe eller liknande. Gå ut på huvudvägen rakt bakom servicehuset. Här brukar det vara oländigt och snövallar men det är bara 20 meter att pulsa. Fortsätt åt höger, passera gamla tullen och genom hela byn till den lilla högerkurvan. Fin liten vy ner mot Görälven.

Tillbaka samma väg. Om man inte vill pulsa den sista biten in till campingen kan man fortsätta till korsningen, svänga vänster och så vänster igen. Passa gärna på att fortsätta fram till bron över Görälven, som av någon för mig okänd anledning även kallas Kung Sunes bro.


Våtdalsröset en decemberdag

NYMON

Parkera vid Stötenvägen och gå ner till Nymon. Passera genom grinden och välj den högra vägen som går rakt västerut fram till Våtdalsröset. Det brukar vara ganska lätt att gå över det öppna hygget på stigen men den sista biten fram till röset är betydligt värre. Här ligger snön lös och djupare. Intressant att se röset och Ljøra vintertid. Tillbaka samma väg.

Skrivet av Stefan 2017-11-29

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!