Led 13   Faksefjell (Grunnfossgnollen - Hammarsjøskaftet)Vägbeskrivning

Den här turen är ju egentligen lite utanför Sälenfjällen men ändå så nära att jag tycker att den skall vara med. Ta bilen mot Stöten och sväng sedan mot Støa på väg 25. Några hundra meter efter gränsövergången så kommer en avtagsväg åt höger, skyltat Støa Fellesbeite. Här skall vi svänga och vi följer vägen i två kilometer och får fina vyer över ängarna längs foten av Faksefjell tills vi finner en avtagsväg åt höger.

Ledstarten någon kilometer norr om tjärnen Asploken
Ledstarten någon kilometer norr om tjärnen Asploken

Vägen leder nu uppför berget och vi passerar en liten tjärn och efter några hundra meter finner vi en liten stuga på höger hand i en högerkurva. Här parkerar vi bilen på den lilla parkeringsfickan. Gå upp mot stugan så finner du leden efter några få meter, skyltat.

UPPDATERING 2014-07-30:

Det är enbart den första markeringen som finns kvar. Skogen har kalhuggits på en sträcka av cirka 700-800 meter och alla spår av stig och markeringar är borta. För att hitta stigen går man i nordvästlig riktning uppför sluttningen. Efter cirka 500 meter stöter vi på en intressant spolränna från istiden (en markant meanderformad dal). Stigen gick ungefär 30 meter öster om denna dal. Fortsätt i nordvästlig riktning så ska vi stöta på stigen igen. Jag gjorde en snabb karta för att hjälpa er på traven. Läs mer här

Måsavelta
Måsavelta

Måsavegen - Måsavelta

Nu följer vi den blåmarkerade och lättgångna skogsstigen uppför Faksefjells sluttning. Efter cirka 500 meter så ser vi en märklig dalgång på vänster sida som slingrar sig nerför sluttningen. Med största sannolikhet bildad vid den senaste istiden. Leden fortsätter oförtrutet uppför genom den vackra skogen tills vi kommer fram till Måsavelta. Platsen är utmärkt med en skylt och på trädet bredvid finns ett par gamla fästen för att binda hästar med.

Måsavelta - Grunnfossgnollen

Efter en kort men välförtjänt rast så fortsätter vi på den blåmarkerade leden uppför. Plötsligt försvinner den blåmarkerade ledmärkningen och vi kommer ut i öppnare terräng. Men, framförallt blir det mer svårgånget eftersom det dels blir brantare och dels hamnar vi på vissa sträckor i blockterräng. Ju högre upp vi kommer desto bättre utsikt och snart är vi uppe och får en härlig utsikt. Blockterrängen fortsätter och blir bitvis rätt så bökig att gå i. Är du här när det är dimma, regn eller låga moln så råder jag till stor försiktighet eftersom stenarna blir mycket hala.

Toppen av Grunnfossgnollen. Här finns det många rösen...
Toppen av Grunnfossgnollen. Här finns det många rösen...

Vi rör oss hela tiden åt höger upp på Grunnfossgnollens topp som är utmärkt med många små rösen och två fasta märken. Högsta punkten är på 792 meter över havet. Här finns det många bra sittplatser och utsikten är läcker. Tyvärr är dock berget ofta omslutet av moln. Passa gärna på att kika runt i olika riktningar för att få fina vyer.

Hammarsjøskaftet
Hammarsjøskaftet

Grunnfossgnollen - Hammarsjøskaftet

Nu går vi tillbaka samma väg som vi kom men i sadeln mellan topparna fortsätter vi upp på Hammarsjøskaftet. Vägvalet är fritt och blockterrängen fortsätter hela vägen upp till den högsta punkten. Vi ser även den ravin som vi ska ner i på andra sidan toppen, se nedan.

Hammarsjøskaftet - Måsavegen

Från toppen tar vi oss ner till riksröse 125 (Faxfjällsröset) och följer sedan gränsen tills vi ser den tydliga ravinliknande dalen framför oss. Denna kallas Hammarsjöskåra och är en sk spolränna från den senaste istiden. Inlandsisen började att smälta västerifrån och där det fanns sprickor i isen pressades vattnet med väldig kraft västerut.

Vi ser till att hålla höjd på den södra sidan av ravinen och letar rätt på den blåmarkerade leden som tar oss den lättaste vägen ner mot Faksbekkens början. Under några stora sk bugranar så finner vi Hamna som användes som övernattningsställe av både mossplockare och jägare förr i tiden.

Faksefjell från SV
Faksefjell från SV

När vi når Faksbekken så finner vi också en skogsbilväg som vi följer. Den kommer fram till en T-korsning och vi viker åt vänster. Efter en dryg kilometer är vi tillbaka vid vandringens utgångspunkt.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!