Led 16   Flatfjället - LördagsgravenMyrflodammen - Flatfjället

Den här turen hade jag tänkt skulle bjuda på så många fina vyer som möjligt. Hoppas att ni tycker detsamma. Nåväl, vi startar ifrån Myrflodammens raststuga och följer bilvägen tillbaka till Flatfjällsvägen. Visserligen tråkigt att följa bilvägen men ändå i trivsam natur. Vi följer Flatfjällsvägen hela vägen högst upp på fjället till vändplanen. Från vändplanen har man en kort stigning i skogen och över en ravin. Härifrån är det en kilometer till den västra telemasten. Ett lite knixigt parti med stora block passeras på vägen, annars lättgånget.

När vi har sett oss mätta på utsikten så tar vi den genaste vägen österut, ner mellan Flatfjället och Källfjället och siktar mot de små tjärnar och gölar som finns där. På den punkt som vi står på har vi utmärkta vyer åt två håll. Söderut så ser vi Östra Kalven resa sig ganska mäktigt och längre bort ser vi även Storfjället. Åt norr har vi Synddalen, nu läckert inramad av den dal som vi står i, en aning under oss...

Ledskiljet i Synddalen
Ledskiljet i Synddalen

Lördagsgraven

Nu följer vi de gula ledkryssen norrut, hela tiden med en underbar vy framför oss. Nästan omärkligt övergår nu den jämna fjällsidan till ett djupare ärr, det är den så kallade Lördagsgraven som vi dyker ner i. Nu har vi också kommit ner till skogen igen och vi får en behaglig vandring fram till Kungsleden som dyker upp lite plötsligt bakom några träd.

Synddalen

Vi viker vänster och följer Kungsleden till stolpe 1316 där vi viker åt höger mot Synddalens fäbod och tar en rast utanför fäbodvallen. Denna fäbod ligger rofyllt och jag stannar gärna länge på denna plats.

Kläppenskjulet

När vi är färdigrastade så tar vi oss tillbaka ut till Kungsleden igen (röda kryss), och följer leden i cirka en kilometer västerut över flack och torr terräng fram till Kläppenskjulet som är ett vindskydd. Utsikten är här begränsad och du väntar dig nästan att se högvilt när som helst. Den enda vyn du har från denna plats är mot Öjskogsfjället i öster. En tidig morgon med sol är dock den vyn värd hela besväret...

Här kan vi nu välja två vägar. Antingen den tydligare, markerade leden Led 2 på östra sidan om Myrflodammen eller så tar vi den mer otydliga, men ändå lättföljda stigen på västra sidan.

Den sistnämnda stigen kommer fram vid själva dammbron vid raststugan vid Myrflodammen och är oftast torrare att gå. Promenaden längs Myrflodammen är oftast en upplevelse, framförallt om det är soligt eller tät dimma. Raststugan i Myrflodammen renoverades runt år 2003.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!