Led 17   Gammalsätersfjället - HällkällanGammalsätersfjället

Nu ska vi ge oss på ett berg som den vanlige Sälenbesökaren sällan besöker, Gammalsätersfjället. För er däremot som bor i Hemfjällstangen så är det dock lite av ett 'husberg'.

Från informationstavlan i Hemfjällstangen så följer vi bilvägen (Mossvägen) i cirka 150 meter åt väster tills vi ser en blå skylt med texten 'Till fjället'. (Det finns även en alternativ väg ytterligare 200 meter längre fram).

Här följer vi nu en lättgången stig upp på fjället och vi belönas med fina vyer åt många håll, kanske främst över det blånande skoglandskapet åt söder och väster. Berget är dock så lättbestiget att du kan välja vilken väg du själv önskar. Tillbaka tar vi samma väg eller går söderut och ser till att vi håller höjd, dels så att vi får bra utsikt men även så att vi undviker de brantaste partierna. Om vi fortsätter söderut på Gammalsäterfjällets västsluttning kommer vi till en liten tjärn eller göl. Här viker vi nu österut tills vi stöter på den stig som leder tillbaka till Hemfjällstangen.

Hällkällan

Från Gammalsätersfjället kan vi även ta oss till den rofyllda och vackra platsen Hällkällan. Från toppen letar vi oss västerut snett ner i den branta sluttningen mellan Gammalsätersfjället och Bredvallsfjället.

Namnet Hällkällan kommer av att vatten rinner från en högt belägen myr, strömmar därefter ner över en hög hällbrant och bildar en liten tjärn längt in i den trånga ravinen. Ett mycket vackert parti.

Hela området, framförallt Gammalsätersfjällets västsida är lavinfarligt vintertid.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!