Led 24   Gränsbo - FlermoenRiksröse 122 A vid Gränsbo
Riksröse 122 A vid Gränsbo

Det är dags för en ny ledbeskrivning och denna gång beger vi oss till Gränsbo. Här parkerar vi lämpligen vid den fd tullstationen. Till vänster om den röda 'ladan' gick den gamla riksvägen som vi ska följa. Den nya vägen byggdes för ett tjugotal år sedan och då stängdes denna passage av. Vi klättrar över den lilla vallen och passar på att se på gränsröset (riksröse 122A) som ligger precis bredvid.

Vi följer sedan vägen ett par hundra meter runt kröken fram till ett grått hus vid vägen. Detta hus har en spännande historia. Det lär ha varit affär långt tillbaka i tiden men framförallt var detta den gamla tullstationen innan den i Gränsbo byggdes. Till höger uppför sluttningen ser vi den före detta skolbyggnaden, ett mycket gammalt trähus.

Flermoen
Flermoen

Turen fortsätter dock rakt fram till en trevägskorsning där en minnessten är placerad. En bensinpump finns också kvar vilket känns lite avigt men det har sin förklaring. Här låg Flermoen Handel fram till 1996 (stängde året efter Stöa Handel) varefter byggnaden revs. På minnesstenen kan vi läsa inskriptionen:
'TIL MINNE OM DE FØRSTE
KVINNER OG MENN SOM
RYDDET OG BYGDE HER I 1787'
Stenen blev rest 1987 och om du kikar på bilden ovan så ser du bensinpumpen till höger om stenen.

Vi fortsätter dock rakt fram svagt uppför och fram till 'Bygningen'. Till höger om oss ligger ett modernt och trevligt rött hus, snett till höger om oss en mycket gammal lada med en klocka uppe på nocken och till vänster ligger själva 'Bygningen'. Denna gamla byggnad läs vara från åtminstone början av 1800-talet och har en tid varit affär. Här viker vi av mot vänster och följer den mindre vägen fram mot en liten gård där kor betar. Det ser ut som en återvändsgränd men vägen fortsätter precis till höger om huset utanför stängslet och vi får en i mitt tycke härlig promenad bland äldre hus, kulturhistoria och fina vyer.

Flermoen
Flermoen

Efter drygt hundra meter hör vi vatten framför oss. Vyn åt vänster är härlig framförallt om solen skiner. En bro leder oss över Stora Tandån som här är omgiven av bland annat videsnår. Framför oss ser vi en äldre spännande gård och efter bron återstår det bara en kort bit fram till den gamla gården Øymoen.

Det är med en känslan av både förundran och vemod som man går mellan byggnaderna när man passerar på stigen mot Søndre Tannåneset. Snickarglädjen andas om att detta har varit en livlig plats förr medan det nu bitvis börjar bli förfallet. Enligt vad jag har fått fram har man inte bott här fast sedan 1960-talet men jag är inte helt säker.

När vi har kikat klart här i Øymoen går vi tillbaka över bron och fram till 'Bygningen' igen. Vi kan här göra några avstickare till vänster om vi vill men jag rekommenderar att vi går tillbaka till minnesstenen igen. Framme vid minnesstenen fortsätter vi på den lilla grusvägen uppför backen och kommer efter något hundratal meter fram till en mycket gammal gård. Här går vi igenom gårdstunet och kommer snart ut vid riksväg 25. Jag har hört mig för och det är helt OK att passera över gårdstunet. Självklart visar vi hänsyn!

Vi ska dock inte gå ut på riksvägen utan vika ner till höger direkt. Efter en kort stund kommer vi fram till en gård där man brukar bli bortskälld av ett par ivriga hundar. Här ska vi ta oss tid att beundra alla de älghorn som hänger på laduväggen. Vägen fortsätter sakta utför tills vi kommer fram till gamla riksvägen igen. Här svänger vi vänster och kommer tillbaka till vår utgångspunkt vid Gränsbo.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!