Led 3   Mellanfjällsstugan - Högfjällshotellet



Mellanfjällsstugan - Hemfjällsstugan

Vi startar ifrån Mellanfjällsstugan och kommer nästan direkt ut på det öppna fjället. Den första biten är lite sumpig men det blir snart torrare. Leden är lättgången men bitvis lite stenig och i det finns bara någon enstaka spång. Är vi här rätt tid på året så finns det gott om hjortron här.

Efter en knapp kilometer gör leden en knix åt vänster över en liten ravin. Tittar vi bakåt så får vi en fin vy söderut där Gammalsätersfjället utmärker sig. Nu blir även leden upp mot Mellanfjällets topp synlig och strax därefter även etappmålet Hemfjällsstugan. Runt om oss är området täckt av ljung och kommer du hit i augusti så ser det ut som en lila matta har brett ut sig.

Hemfjällsstugan
Hemfjällsstugan

Vi fortsätter en halv kilometer tills leden plötsligt sjunker och vi går ner i Mellanfjällsgravens cirka 20 meter breda ravin som har otaliga meanderformade svängar. Lika fort är vi uppe igen och kommer fram till Hemfjällsstugan.

Leden uppför Mellanfjället
Leden uppför Mellanfjället

Hemfjällsstugan - Högfjällshotellet

Från Hemfjällsstugan kan vi sedan göra en mängd olika vägval, bland annat kan vi söka oss mot Hemfjällets topp och där fortsätta på Sälenringens led G. Vi väljer dock en rakt nordlig väg mot Sälfjällstangen. Leden fortsätter att stiga ganska svagt och vi har en fin vandring på kanten av Mellanfjället. Några tjärnar finns här och var och utsikten mot både norr och söder är läcker med blånande berg i fonden.

Utförslöpan blir bitvis brantare när vi närmar oss trädgränsen men det planar snart ut igen. Så passerar vi några mindre myrar och har en flack vandring längs den gulkryssade leden bort mot Högfjällshotellet. Passa gärna på att besöka Sälens fjällkyrka när du går förbi.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!