Led 6   HundfjälletHundfjällets skidanläggning
Hundfjällets skidanläggning i juli 1999

Den här turbeskrivningen börjar vid Hundfjällets skidanläggning där vi inleder med att gå grusvägen som skruvar sig uppför backen förbi Vinkelliften och upp mot toppstugan Lyktan. Fram till slutet av 90-talet kunde man åka liften upp sommartid vilket underlättade. Då fanns även en sommarrodelbana som snirklade sig ner för fjällsidan. Men idag är vi hänvisade till grusvägen. Det går också att följa materielvägen som går direkt upp mot toppstugan för att komma direkt bort mot Väggen. Det är en brant och fostrande upplevelse för det är grövre sten än vad man tror på håll. Men det går...

När vi har kommit upp följer vi den kryssmarkerade mot sydost. Redan efter några hundra meter så kommer vi till ett ledskilje. Här skiljer jag också de två turförslagen åt. Vill du "ta dig mellan" turerna så kan du istället läsa Led E Skogsäterstugan - Kvillkojan som täcker just den biten.

Ledalternativ 1 - västra leden

Nu viker vi åt höger mot Skogsäterstugan och ser en god bit av sträckningen framför oss som sakta stiger uppför Hundfjällsgravens kant. Leden är kryssmarkerad och lätt att följa. Nedanför har vi Hundfjällsgravens mörka skogbeklädda sidor men vi har fortfarande en härlig utsikt åt väster och norr. Vid klart väder ser vi ända bort till Trysilfjällets karaktäristiska dubbeltopp som ligger cirka 7 mil bort.

Skogsäterstugan
Skogsäterstugan

Plötsligt övergår leden i en brant utförslöpa i nästan västlig riktning. Bitvis är det riktigt brant och jobbigt för benen. I motsatt riktning är detta en av de brantaste stigningar som du kan komma att träffa på. Efter en kilometer når vi trädgränsen men branten fortsätter. Hög tallskog och stora ljungfält med inslag av vitmossa på marken omger oss och skogen känns trivsam. Utförslöpan fortsätter i en knapp kilometer innan vi är framme vid Skogsäterstugan där vi har gjort oss väl förtjänta av en rast. Här finns både kamin och hjälptelefon.

Pigga och glada efter vår rast så fortsätter vi efter den nu rödmarkerade leden åt nordväst. Som jag nämnde ovan så kan vi fortsätta österut längs Sälenringen och Led E men den turen tillbaka till Hundfjället blir lite för lång för de flesta av oss. Härifrån blir det cirka 16 kilometer dit.

Vi ska dock åt andra hållet och kan då följa Led D en bit. Strax är vi nämligen nere på en lättgången skogsbilväg som är i stort sett flack med fina vyer åt ända från Rörbäcksnäs-hållet och nästan rakt norrut. Vi passerar Hundfjällskällan och kommer efter en dryg kilometer fram till flera mindre tjärnar, de s k Vackerlokarna. Här viker nu leden av från vägen och smyger istället längs Hundfjällets fot. En dryg kilometer till och vi når myren Hundfjällskölen. Led D viker här av åt vänster och går över myren men vi följer istället leden mot Hundfjället som nu bitvis är ganska så blöt.

Men, vi måste ju belönas för att vi har varit så duktiga och gått hela den här turen och belöningen dyker upp cirka 300 meter innan vi är tillbaka till utgångspunkten iform av Joängets Fjällgård eller Fjällsåsgården på den norra sidan av vägen. Här serveras våfflor och annat gott och jag lovar dig att deras varma choklad sitter fint när man har varit ute en dag i sämre väder. Stärkta av denna paus går de sista 300 metrarna till skidanläggningen lätt.

Tjärn nära Hundfjällets topp
Tjärn nära Hundfjällets topp

Ledalternativ 2 - östra leden

Leden mot toppen stiger också svagt och du ser snart toppröset framför dig. Här uppe märks det verkligen att Sälenfjällen är "vålar" då landskapet på toppen är nästan helt platt och det är tur att toppröset finns för att finna den högsta punkten.

Lindalens fäbod
Lindalens fäbod

Vi fortsätter österut och lutningen blir markant brantare allt eftersom vi närmar oss skogslandet. Till slut når vi leden mellan Skogsäterstugan och Kvillkojan Led E. Följer vi denna österut i knappa två kilometer når vi bron strax norr om Kvillkojan. Här viker vi norrut längs Fejmån och siktar in oss på Lindalens stugor som ligger vackert på sin fäbodvall i skogen mellan Hundfjället och Västra Kalven.

Leden fortsätter åt nordväst och vi kommer in på leden runt Västra Kalven. Efter några kilometers behaglig vandring är vi framme vid Tandådalens skidanläggning och nu viker vi av längs Hundfjällsbäcken bort till Hundfjället. Vi kan förstås även välja grusvägen bort mot Hundfjället.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!