Led 9   MossakalenSydväst om Storfjället finner vi ett sällan besökt mål, Mossakalen. Namnet kommer från likheten med de ställningar, 'måssåkalar', där renlaven stackades våt på hösten för att sedan fraktas hem frusen, på vinterföret.

Mossakalen och Mossakalsgraven från Östra Kalven
Mossakalen och Mossakalsgraven från Östra Kalven

Berget har från söder en karaktäristisk skogsrand. Närmast upp till toppen är det om vi viker av norrut där leden mellan Kvillkojan och Mellanfjällsstugan går närmast fjällfoten. Har vi tur hittar vi den kraftigt upptrampade viltstig som kommer från norr uppe i branten och som fortsätter söderut över fjällheden men annars får vi söka oss vår väg själva uppför berget. Det är dock rejält brant på sina ställen.

En lättare väg är då att följa den betydligt flackare SO-sluttningen längre österut på leden. Här finns det eventuellt någon viltstig att följa men det går ganska lätt ändå.

Uppe på toppen har vi en fin utsikt åt nästan alla håll, kanske främst över skogslandet i söder och väster och vi ser Vålbrändans fäbod skymta en bit bort, nedanför oss. Här uppe är det lättgånget och det känns som att man är rejält avsides ute i vildmarken.

Mossakalen från SV
Mossakalen och Mossakalsgraven från Vålbrändan

Ner tar vi oss lämpligen via den flackare SO-sluttningen tillbaka till leden igen. En rast vid Mornässäterstugan som ligger i närheten (västerut) kan kanske vara på sin plats här.

Utflykt

En intressant avstickare kan vara Mossakalsgraven som är en trång och utmanande dalgång norr om Mossakalen med till största delen granskog. Mitt i dalen finns en liten tjärn och fortsätter vi norrut hamnar vi i Sälsvallas övre ravin-liknande del. Jag ska dock genast erkänna att jag inte har gått här själv och att det är fri orientering som gäller. Om du provar får du gärna berätta mer.

Mossakalen är brant och lavinfarlig varför ett besök vintertid ej rekommenderas. Många av träden i Mossakalsgravens västra sluttning har snöbrottsskador. Likadant är det på Mossakalens SV-sluttning.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!